Rijlessen

De Rijopleiding in Stappen (RIS) is een moderne lesmethode met hoog slagingspercentage. Als je kiest voor deze moderne rijopleiding, ben je beter voorbereid op deelname aan het verkeer!

De voordelen op een rij:

  • Veel hoger slagingspercentage
  • Snel door stap-voor-stap aanpak
  • Circuittraining als onderdeel van de opleiding
  • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart
  • Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden

Zie hieronder voor meer informatie over onze lesmethode.


Hoe werkt het?

De Rijopleiding in Stappen werkt zoals de naam suggereert in stappen, wat betekent dat je stap-voor-stap door de lesstof heen gaat. Pas als je de vorige stap voldoende beheerst ga je een stap verder. De eerste stap zet je meestal thuis: je leest jezelf in op wat je de volgende rijles gaat doen zodat je goed voorbereid deze theorie in de praktijk kan brengen zodra je de lesauto instapt. De rijinstructeur bepaalt dan of je de stof goed beheerst en zal je begeleiden tot de laatste stap, waarin je zelfstandig én veilig zelf je route onder alle omstandigheden kunt plannen en rijden.

In vier modules

De gehele opleiding is verdeeld over vier modules. Iedere module wordt afgesloten met een toets, waarbij de rijinstructeur bepaalt of je de module voldoende beheerst. Na afronding van de eerste twee modules worden je kennis en vaardigheden algeheel getoetst zodat eventuele knelpunten aangepakt kunnen worden.

Aan het einde van de derde module maak je kennis met de gang van zaken bij het CBR . de instantie waarbij je het examen zult afleggen. Middels een toets die vergelijkbaar is met de officiële tussentijdse toets (TTT) kan je alvast wennen aan een examensituatie. Van de examinator krijg je tips mee ter verbetering van je rijgedrag en je kan bovendien vrijstelling verdienen voor de bijzonder verrichtingen van het praktijkexamen. Een hele geruststelling!

De vierde en laatste module wordt afgesloten door het praktijkexamen zelf.

Scripts

Autorijden leer je bij de Rijopleiding in Stappen in verschillende handelingen. Deze handelingen worden beschreven in zogenaamde scripts, 46 in totaal. Een script behandelt bijvoorbeeld wegrijden, afslaan of ingehaald worden. In de RIS gebruik je voor het aanleren van deze scripts een lesboek. Zo.n script beschrijft nauwkeurig de onderdelen van de handeling in telegramstijl. Een script is net een checklist: je doorloopt netjes alle stappen. Je instructeur, de examinator en jijzelf spreken allemaal dezelfde taal. En dat voorkomt veel verwarring.

In de Rijopleiding in Stappen krijg je een persoonlijke leerlingkaart. Daarop houdt de instructeur je vorderingen nauwkeurig bij. Hiermee kan je zelf zien hoe je ervoor staat en waaraan je nog moet werken. Na bijna elke les wordt er weer een vooruitgang aangetekend op je kaart. De leerlingkaart is inbegrepen bij het cursusboek dat je moet kopen.

Voorbereiden op het examen

Anders dan bij een reguliere rijopleiding, heb je bij de RIS drie deeltoetsen voordat je opgaat voor het praktijkexamen. Je weet na een toets precies waar je nog extra op moet letten. Dat is een optimale voorbereiding voor de volgende toets of het examen.

Als je bent geslaagd voor je theorie-examen, kun je de derde toets doen. In deze toets, vergelijkbaar met de tussentijdse toets, kun je bovendien vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen.

Het is de bedoeling dat je je thuis op je rijlessen voorbereidt. De tijd die dat vraagt, is voor iedereen verschillend. Als je goed voorbereid aan de les begint, hoeft je instructeur minder theorie aan je uit te leggen. Waardoor jij minder stilstaat! Rijden dus!